uppgradera eller installera windows 10

Uppgradera gratis till Windows 10

Jag får ofta frågan om det är gratis att uppgradera till Windows 10. Svaret är Ja, men under vissa förutsättningar. När jag menar uppgradera så menar jag egentligen att man gör en nyinstallation av Windows 10. Du kan även uppgradera men det är mycket bättre att göra en nyinstallation av Windows 10. Rykten om att Microsoft skulle sluta med gratis uppgradering är med andra ord falskt. Gratis uppgradering gäller tillsvidare. Windows 10 licensnyckel kostar annars 1.400 kr att köpa, och finns att hämta på Microsofts hemsida.

Vilka krav måste man uppfylla för att kunna uppgradera / Nyinstallera?

  1. Din dator måste vara Windows 7 eller Windows 8. För Windows Vista vet jag inte.
  2. Licensen måste vara giltig. Inga piratkopior på Windows gäller. Särskilt viktigt för dig som köper en dator via Blocket. Se till att datorn alltid har giltig Windows licens.
  3. Om din dator har licensetikett på Windows 7 eller Windows 8 klistrad på datorn ta inte bort den. Den här licensen är viktig att kunna se och ibland använda ifall man får problem med automatiskt Windows 10 aktivering. Ta ett kort på den med din mobil, så att du har den när du behöver knappa in den manuellt.
  4. Minst 4 GB arbetsminne. Man kan ha lägre men jag rekommenderar det inte. Optimalt är 8 GB arbetsminne. En processor som är 1 GHz eller snabbare. Minst 800x600 som bildskärm. Minst 20 GB hårddiskutrymme.
  5. Gör inte en nyinstallation eller uppgradering på en dator som är äldre än 5 år. Kanske ska du överväga att köpa en ny dator istället? Inget kan vara så irriterande än en nyinstallerad dator som inte funkar bara för att t.ex. hårddisken, grafikkortet, moderkortet eller nätverk komponenten går sönder efter att man nyinstallerat.
  6. Backa upp alla dina viktiga filer till en extern media som säkerhet. Glöm inte att kopiera kontakter och din Epost. Om du har Microsoft Outlook som epostprogram exportera hela din epost som pst fil. För säkerhetsskull kopiera manuellt dina kontakter också. De brukar följa med i en pst fil men jag har sett ibland att det inte sker. Skriv ner din epostadress samt vilket lösenord du har.

Fördjupning om vilka krav som gäller ser du på Microsofts hemsida: (öppnas i nytt fönster)
https://www.microsoft.com/sv-se/windows/windows-10-specifications

Hur uppgraderar man till Windows 10?

Om du bara ska uppgradera befintlig Windows 7 eller Windows 8 till Windows 10 Behöver du hämta ett verktyg från Microsofts hemsida som heter Windows Creation Media Tool. Du kan finna den här:
https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10
Klicka på knappen ”Ladda ned verktyget nu” och följ instruktioner. Det tar en stund att uppgradera sin dator så ha tålamod. Det är ganska enkelt.

Hur gör jag en nyinstallation över Windows 7 och Windows 8?

Det är en helt annan process och kräver att du känner till flera steg i processen. Det kommer jag inte att ta upp här. Men jag ger dig några oerhört viktiga tips som kan spara dig veckor av arbete med att hitta felet. Du bör skapa en ny USB enhet/sticka med windows 10 installationsfiler för varje ny dator (Men det kan också funka med samma USB sticka till flera datorer). Håll dig borta från Kingston USB minnen som jag noterat inte alltid fungerar att installera Windows 10 från av någon märklig anledning. Använd en ”No brand” USB minne tillsammans med Microsofts Media Creation Tool för bästa resultat. Det är allt du behöver.

Lycka till!