datorfläktar damm smuts

Datorfläktar är hela tiden igång.

Artikeln beskriver hur du går tillväga för att fixa problem med datorfläktar i en bärbar dator som hela tiden är igång.

Om du har haft din dator i minst 6-12 månader då är sannolikt damm och partiklar som har kommit in i fläktar och filter och trummorna för att börja påverka datorns drifttemperatur som inte bör vara mer än 34 grader varmt. Bärbara datorer kan dra in en hel del damm och smuts, särskilt vanligt då du har din dator i knät eller i sängen. Du ska alltid ha din bärbara dator stående på en hård plan yta för att luft ska kunna passera in i fläkten för att få en korrekt kylning. En bärbar dator har oftast fläktintag på undersidan av datorn och partiklarna samlas i hörnen innanför fläkten. Oavsett hur ren din omgivning är kan kläder, hudpartiklar, hår, damm, smuts komma in i datorn. För de flesta bärbara datorer, beroende på storlek, händer detta mellan 8-18 månaders drift och förekommer vanligtvis runt 14-18 , innan datorn börjar få värme problem på grund av smuts och skräp inuti . Generellt gäller desto mindre dator desto snabbare ansamlig av smuts i fläkten. Det beror också delvis på hur länge datorn har används.

tygfibrer från olika kläder och partiklar är särskilt problematiska och det är därför du aldrig ska ha den bärbara datorn i knät. Du blockera ingången samt är de flesta kläder gjorda av bomull, och bomull är en stor värme isolator och bör alltid undvikas. Bar hud är lika illa eller ännu värre eftersom den innehåller hudrester som t.ex. hår och andra saker som du normalt inte ser som kan komma in i datorn. Den andra vanligt förekommande orsak till att datorn är överhettad kan vara att datorn nyligen har uppgraderats med en ny hårdvara som t.ex. en extra hårddisk. Detta kan bidra med att datorn får en högre arbetstemperatur och orsakar i det långa loppet att datorns komponenter åldras i förtid. Även fläktarna kan slitas ut och inte ger datorn tillräckligt med luft och kylning. En tredje och sista orsak är också att rumstemperaturen är för hög. Datorer älskar kyla, så tänk på att vistas i välkyld miljö för att garantera datorn ett långt liv.

Hur fixar man problem med en fläkt/fläktar som ständigt är igång?

Prova att blåsa ut alla intag som t.ex. fläktintag. Blås ut dammet medans datorn är avstängd. Men för att göra en grundlig utblåsning av damm bör du skruva isär luckorna och tangentbordet för att nå bättre på insidan av datorn. Detta är ett pill jobb så var beredd att det kan ta tid både med att plocka isär datorns olika delar och skruva ihop datorns delar. Man kan också lämna in datorn på datorservice och få detta åtgärdat.Gilla Datorproblem på Facebook. facebook.com/datorproblem