sprucken skärm på en laptop

Kan man laga en trasig datorskärm?

Om din datorskärm på din bärbara dator är sprucken, sönder eller på något sätt defekt, låt mig säga att hoppet inte är helt ute!

Man kan reparera en sprucken skärm till en bärbar dator eller stationär men det är frustrerande och tidskrävande process att få till det om man inte är händig.

Innan du köper en ny dator så ta kontakt med en av min samarbetspartners i Göteborg som fixar spruckna och defekta datorskärmar både till Pc datorer och iMac. Jag lagar inte datorskärmar eller byter ut söndriga tangenter till tangentbord utan anlitar It Power (Stockholm och Göteborg) eller Data assistent i Göteborg. För kostnadsförslag och frågor kontakta någon av företagen direkt.


Data Assistent
Öppettider: M-F: 11.00-18.00
Ring: 0703-285285 (prata med Serguei eller Alexander. Hälsa från Robert på Datorproblem)
Besöksadress:
Örnehufvudsgatan 1
41259 Göteborg


It Power
Ring: 031-7118284 (Hälsa från Datorproblem)
Besöksadress:
Masthuggstorget 1
413 27 Göteborg


Olika bildskärms typer

En datorskärm kan vara producerad i olika typer av material.

En av de vanligaste hårdvaruproblem i en bärbar dator är en trasig eller icke fungerande datorskärm. Datorskärmar är nödvändiga för användning av en dator. En datorskärm kan vara oerhört känslig. Men de är förvånansvärt lätt att fixa skärmskador även om användaren inte är en teknisk kunnig person. Innan du byter en datorskärm, är det klokt att felsöka problemet. Synliga skador på en datorskärm kräver ofta en ny skärm medans andra typer av skador som är synliga på den bärbara skärmen inte kan bero på själva skärmen. Nedan beskriver jag några vanliga fel som förekommer.

Pixel problem

En pixelskada gör att den bärbara skärmen är mycket svårt att läsa och använda. Bärbara datorer använder LCD (liquid crystal display) för att visa bilder, som är gjorda av tusentals pixlar (små prickar). Om några pixlar i ett område skadas, kan detta förstöra hela datorupplevelsen. I de flesta fall är det bäst att ta bort hela datorskärm och ersätta den med en ny.


Datorskärmar med svaga bilder

Datorskärm är bakgrundsbelyst för att förbättra skärmens synlighet (Gäller LCD skärmar). Men ibland fungerar inte bakgrundsbelysningen, vilket gör skärmen mycket svårt att läsa. Problemet kan vara så enkelt som en av ”spärrarna” som fastnat i stängt läge. Till exempel, om den bärbara datorn öppnas och omkopplaren har fastnat i det stängda läget, är datorn oftast på, men baksidan förblir släckt. Först, hitta strömbrytaren. Strömbrytare är oftast mycket liten och ligger nära den bärbara datorns gångjärn. Försök att öppna och stänga den bärbara datorn några gånger, om detta inte fungerar, för in ett liten tunt stift/tandpetare.


Den bärbara skärmen flimrar eller visar endast en färg

Om den bärbara skärmen flimrar på och av, är orsaken förmodligen en växelriktare problem. Omriktaren matar ström till skärmens bakgrundsbelysning. Växelriktare är lätta att byta ut och brukar kosta runt 600 kr. Om den bärbara skärmen är enfärgad, så är problemet möjligen en dålig kabelanslutning mellan bildskärm och moderkortet. Öppna den bärbara datorn och se till att kablar och anslutningar är rätt inställda och oskadda.


Stirriga skärmbilder

På Bärbara datorer kan man ibland se stirriga bilder på sin skärm. I de flesta fall, är detta inte på själva skärmen, utan möjligen i grafikkortet. Ett snabbt sätt att avgöra vad som orsakar att skärmen är ”stirrig” är att ansluta en annan bildskärm till den bärbara datorn med en VGA-port. Om den andra monitorn visar också samma stirriga bilder, då är förmodligen den bärbara datorns grafikkort som är felaktig


Byta ut en datorskärm

Om problemet beror på en trasig eller icke fungerande datorskärm, så måsta man ersätta datorskärm med en ny skärm. Man bör notera att bärbara skärmar är extremt dyra och kan ibland kosta 50 % eller mer av det totala priset på datorn. De flesta människor väljer dock att köpa en begagnad datorskärm eller köpa en ny Dator. De som väljer att byta sin datorskärm behöver bara en skruvmejsel, en ersättningsskärm och lite kunskap om datorns hårdvara. Jag rekommenderar ändå att kontakta våran skärm fixare för bästa resultat.Gilla Datorproblem på Facebook. facebook.com/datorproblem