Microsoft 365 it support

It Support för MS 365

Microsoft 365 kräver en business/affärslicens för att kunna användas fullt ut.

På den här sidan har jag samlat lite hjälp för It administratörer, supporttekniker och den vanlige användaren av Microsoft 365 affärs paket för företag och organisationer. Sidan innehåller guider och hjälp avsnitt inom vanligt förekommande MS 365 (tidigare heter den Office 365) delar. Obs! Uppmärksamma sidans Copyright information innan du tänker använda informationen.


Vad är it support?

Vad är it support?

Frågan besvaras bäst genom att titta närmare på vad en typiskt servicetekniker/supporttekniker gör idag.
Installera/konfigurera/felsöka Windows/linux/ operativsystem, programvaror och andra applikationer. Det kan vara att emigrera ekonomi program t.ex. VISMA från en dator till annan. Kanske installera ett program för tandläkare specifikt i deras miljö och säkra upp den för säker drift. Anpassa användarens gränssnitt så att det passar klientens och företagarens behov. Utbilda personal i nya program. Hitta en bra och smidigt lösning för att spara filer. Inkrementell backup är att föredra ofta. Kanske anlita en molntjänst för det? Många saker beror på företagets storlek och ekonomi. Försök att hitta alltid en prisbild som är rätt för företaget. Ett enmans företag kanske inte behöver hosta sin hemsida via CDN ( Content Delivery Network) utan det räcker med att ha sin hemsida på one.com. Det företag som använder sig idag av CDN är Netflix. Netflix streamingstjänst är decentralicerad. Dvs Filmmaterial ligger direkt hos de olika datacenterns hårddiskar. Detta för att kunna erbjuda en smidig streaming utan avbrott/hack i filmen.

Vad ska man tänka på som företag när man anlitar it support?


Vem levererar it tjänster

Vem levererar it tjänster?

Det finns en uppsjö av företag som kan ge it tjänster som t.ex.: Molnbaserad lagring (Molnleverantörer som tex: Dropbox, iCloud, oneDrive, Google Drive, PCloud för att nämna några giganter) men även hostiningstjänster som t.ex. ett enkelt webbhotellspaket, molnplattform eller serverlösningar. Flertalet av leverantörer av it tjänster erbjuder även it support.

Vilka är arbetsverktygen för It support?

Det kan vara allt från små program som t.ex. att visa lösenordet i klartext i Outlook till Teams, One Note, Evernote och Teamviewer som används för att fjärrstyra datorer. Det bästa verktyget är dock din förmåga att lösa problem så att klienten blir nöjd. Nöjd kund återkommer (nästan) alltid. Ibland får man faktiskt skapa verktygen själv när behovet uppstår. Som t.ex. ett program som gör något för att underlätta eller automatisera.


En man med en dator

Vilka krav ställs det av en It supporttekniker?

Självklart att du pratar ett språk som klienten/ uppdragsgivaren förstår. Att du är pedagogisk och anpassar dig till klientens kunskapsnivå. Att du ägnar tid åt förstagångs klienter så de slipper ringa upp dig. Att du är fräsch, social, framåt och trevlig. Integritet och diskretion. Inga frågor är för dumma att ställa, låt kunden få veta det. Prata alltid om lösningar, aldrig om problemen.

Microsoft Teams

Bästa kommunikationsverktyget på marknaden just nu! Detta verktyg är designat för att kommunicera mellan dig, klient / kollegor. Några av funktioner är ljud, video, dela filer, dela skärm och arbeta med dokument, enskilt eller i grupp. Teams är det program som används mest under pandemin på grund av sin flexibilitet. Ljud och Video kvalitet är utmärkt och beroende på din internetkoppling. Ett tips är att använda ljud. Video endast när du måste. Google har motsvarande program som heter Google Meet. För att kunna skapa teams måste du äga en Microsoft Business licens, men behöver inte det för att endast delta i Teams som ingår i MS 365 paketet. Medlemmar i en organisation som drivs av Microsoft 365 paket är redan bekanta med Teams. Som privatperson är det ovanligt att man använder Teams.

Evernote och Microsoft OneNote

Tidigare fanns endast möjligheten att skriva text i anteckningsprogram. När Evernote och OneNote introducerades så revolutionerade man användning av en anteckningsbok. Evernote och Ms OneNote är en tjänst/anteckningsverktyg för att spara, synkronisera och hantera informationsbitar av text, bild eller ljud. I OneNote har du även en inbyggd OCR funktion som gör att text som finns i en bild kan konverteras till klippbar text. Evernote finns för Windows, Mac OS, IOS, Android och Linux. Microsoft OneNote är helt gratis och ingår i Windows 10 installationen.


Team Viewer

Team Viewer är program som jag tycker mest av. Med detta program kan du fjärrstyra kundens dator eller server. Du som ska fjärrstyra behöver ett id nummer och lösenord som genereras på klientens dator eller server. Trafiken är krypterat och lösenordet ändras varje gång man startar om programmet på klientens dator. Team Viewer finns för Windows, Mac OS, IOS, Android, Linux etc. Det finns flera olika licenstyper men är gratis om man använder den privat som har en tidsbegränsning. För företag finns det premium licens som har en obegränsad tidsanvändning och du kan styra flera datorer samtidigt.
Detta är ett viktigt program för oss som jobbar med It support, i synnerhet under pandemin.


open source (OS)

Open source eller inte?

Största fördelar med att använda Open source att det är ofta gratis och att du kan anpassa källkoden till företagets behov. Några exempel på open source applikationer är: Libre Office, GIMP, VLC media player, Linux OS, Python, PhP, Open Source CRM etc. Nackdelen är naturligtvis att en organisation eller ett företag behöver dedikerad personal för att utveckla applikationen eller tjänsten. Det finns över hundra olika licenstyper för Open Source och det är inte alltid självklart vad som gäller. Är det Mit licens, Appache Licens, BSD-3 licens, GNU, CDDL-1, för att nämna några.


Operativsystem (OS)

Operativsystem (OS)

Operativsystem är helt enkelt ett samlingsnamn för datorprogram som syftar till att utgöra länken mellan maskinvaran och program som en användare vill köra. Exempel på operativsystem kan vara: Microsoft Windows, Apple Mac OS, LINUX, Unix, Symbian, blackberry, Android, Windows Phone för att nämna några.

Det finns en uppsjö av operativsystem till olika plattformar.
För Plattformar som t.ex: Desktop datorer, mobiltelefoner, läsplattor, surfplattor, Wearables (smartwatch och aktivitetsband), servrar, routrar, tv, robotar, drönare, Sakernas internet, som ockå kallas för Internet of Things (vardagsföremål som hushållsapparater, bilar e.t.c) Varje plattform kräver oftast olika operativsystem.

Hur ser framtiden ut för OS?
Den traditionella formen av os kommer sannolikt att ersättas av Quantum OS. Det kommer nog dröja minst 10 år men vi är på väg dit. Det här är ju spekulationer men ”moores lag” verkar ta slut. D.v.s. exponentiell ökning av transistorer på ett chip med begränsad utrymme. Man måste hitta nya sätt att öka datorns kapacitet. En av dessa är ”quantum computing”.

Quantum Computing
Redan idag kan en quantum dator avkoda de flesta krypteringsnycklar under några minuter. kryptering för molnlagrade filer kommer att kunna avkrypteras i framtiden under 1 sekund (idag utan en quantum dator så tar det 10 k år) och då kommer det säkert nya krypteringssätt att växa fram. Till dess ska vi ha det i baktanken. Bara för att det är säkert idag behöver det inte vara säkert imorgon. Molnlagringen av filer kommer säkerligen tas hand om av en quantum dator i framtiden i synnerhet när kryptering kickar in.


Framtiden för it support

Hur ser framtiden ut för en It supporttekniker?

Framtiden ser ljus och god ut för den som hänger med. Har man specialiserat sig på Microsoft produkter som t.ex. Azur, office 365, Sharepoint så bör man ha stor chans att få jobb på större företag. Problem som kan uppstå ÄR när man blir arbetslös och tappar möjligheten att uppdatera sina kunskaper eftersom programvaror används av företag och inte ofta på en privat dator. I överlag gäller det att man är intresserad av att följa med och ha koll på vad som finns där ute. It support är så mycket mer än bara kunna programvaror.

Var finns It support jobben och vilken lön gäller?
Det finns idag cirka 1.2 miljoner företag med färre än 10 anställda. Tillsammans med små och medelstora företag utgör dessa företag mycket hög andel av samtliga företag. Många mindre företag som vill växa måste förr eller senare ta beslut kring hur it på företaget ska se ut. Vissa företag överväger att själva köpa in utrustningen och hosta servrar. Andra hyr dessa tjänster. Hur man än gör behöver man ha kompetent personal som fixar detta. Allt från inköp till installation och drift. Så räkna med ATT det finns jobb.

Marknadslön för en supporttekniker för IT ligger kring 25.000 – 33.000 kr. Vid komplexa installationer och mindre projekt ligger lönen mellan 32.000-40.000 kronor per månad beroende på företagets storlek, och utmaningarna.Gilla Datorproblem på Facebook. facebook.com/datorproblem