Datorsäkerhet för Windows datorer och android mobiler

Använd BitLocker för att skydda din data


Har du Windows 10 Pro, Enterprise (Windows 10 Home har ingen BitLocker skydd) versioner kan du skydda din data. Man låser (krypterar) en del av din hårddisk (Volym, Volymer får ej vara speglade) med ett lösenord. Väldigt användbart och effektivt om du vill skydda din data ifall någon obehörig försöker komma åt känsliga filer, eller om din dator blir stulen. Har du ett lösenord som ser ut så här:

P&^5JS/^Mg\b!>~"*nL5,HAFg'e^AUun)\[bJ]lCI8-SR8?Wpw(U|8RV-#LFEX(^

så är det näst intill omöjligt att avkryptera lösenordet.

Om SÄPO, militära underrättelsetjänster, FRA,  A52 Oste (signalspaningsbåten), RAF Menwith Hill, NSA, har fått en backdoor nyckel eller inte kan jag inte svara på, men vi vet alla att myndigheter, översittare gärna vill veta och komma åt allt, när de känner för det, så jag skulle inte bli förvånad om vissa myndigheter redan fått en backdoor möjlighet av Microsoft. Googles kvantumdator bör kunna fixa samtliga avkrypteringar inom rimlig tid, oavsett hur de krypteras. Så ditt lösenord är direkt avgörande hur lätt/svårt det är att forcera BitLocker. Har du tex åtta st. siffror som lösenord tar det ungefär 5 minuter att forcera BitLocker.

Ska man vara 100 % säker på att din data skyddas för utomstående ska du lägga din data på en hårddisk och ha hårddisken i ett kärnvapen säkert rum utan el, om jag ska vara ärlig. Eller varför inte använda en kvantumdator för att kryptera informationen?

Vilka andra alternativ finns det för att skydda din data?

Om man är rädd för att vissa program kan ha backdoor’s inbyggt så kan man titta lite mer på OpenSource som alternativ till BitLocker. VeraCrypt är en stark kandidat, om du frågar mig.


Så här använder du bitlocker på en disk
Klicka på bilden för större bild

Så här använder du BitLocker på en disk

 1. Tänk på att BitLocker endast kan användas med Windows Pro samt Enterprise versioner. Håll ner tangenten med Windows symbolen och klicka på tangenten S för att få fram sökrutan i Windows.
 2. Skriv i sökfältet BitLocker
 3. Klicka på Manage BitLocker
 4. BitLocker visar dig vilka diskar du kan köra BitLocker på. I vårt fall väljer vi disk D och trycker på Turn BitLocker on. OBS! Har du speglade diskar så funkar inte Bitlocker på dessa.
 5. Välj ett lösenord med minst 8 tecken och tryck på Next.
 6. Välj spara som en fil (Save to file)
 7. Spara ”recovery key” oåtkomligt för andra För demonstrationens skull lägger vi textfilen på skrivbordet.
 8. Välj det första alternativet och tryck på Next.
 9. Starta Krypteringen av disken
 10. En avisering visas efter disken blivit krypterad.
 11. D Disken är öppen och den stängs igen när du startar om datorn.
 12. Så här ser disken ut efter du startat om datorn.


Gilla Datorproblem på Facebook. facebook.com/datorproblem