flytta från windows live mail till outlook express classic

Emigrera från Windows Live Mail

I tidigare operativsystem som Windows 7, Windows 8 hade man en gratis epostklient som ingick i Windows som heter Windows Live Mail. Programmet var en del i ett Microsoft paket som kallades för Windows Essentials. I Windows Essentials 2012 ingick följande program: Windows Movie Maker, Windows Fotogalleriet, Windows Live Writer, Windows Live Mail, Windows Live Family Safety, OneDrive-skrivbordsapp för Windows. Windows Essentials finns inte till Windows 10. Den hänger endast med när du uppgraderar Windows 7,8 till Windows 10. Microsoft har även slutat med sin support för Windows 7 datorer den 14 januari 2020. Så det är hög tid att uppgradera sin dator till Windows 10.


Går det att flytta Windows live mail (WLM) pop3 konto, meddelanden och adressboken till annat epostprogram?

-Ja. Men det är en utmaning. I synnerhet om du inte har de rätta kunskaperna.


Går det att exportera all epost från WLM till en pts fil (En fil som innehåller allt och kan sedan importeras till annat epostprogram)?

-Nej. Där ligger problemet. WLM kommer att krascha, i synnerhet om dina meddelanden har bifogade filer och du kanske har mer än 1000 meddelanden i inkorgen. [1]


Så hur gör man då om WLM är inställd som PoP3 inte kan exportera till en pts fil?

-Det enda fungerande sättet som jag vet fungerar med över 40,000 meddelande med bifogade filer är genom att skapa ett Gmail konto och konfigurera WLM klienten så att den läser Gmail. Gmail kommer att vara en mellanplattform för epostmeddelanden. Gmail har 15 GB ledig disk yta. I det nya epostprogrammet kan man sedan konfigurera Gmail och flytta Meddelanden till programmets huvudkonto och mapparna. Har du Telia som epostleverantör så har du max 200 MB ledig disk yta. Du som har Telia har antagligen pop3 epost pga platsbrist på mailservern. Om du inte redan nu har konfigurerat din telia pop3 mail att vidarebefordra dina mail till ett gmail konto så ska du göra det NU!


Vilken gratis epostklient ska man ha då istället?

Evolution, Outlook Express classic (OE Classic) [2] eller Thunderbird. MS Outlook kostar men har du äldre Office på en skiva sparad någonstans som tex Office 2010, 2007, 2003 så kan du installera Outlook. Office Student har inte Outlook. Alla senare Office versioner kostar pengar. Windows Live Mail finns inte till Windows 10.


Det program som jag rekommenderar till personer som saknar Outlook Express utseende är Outlook Express Classic bra alternativ. OE classic som den också heter hanterar allt som ett modernt epostprogram klarar av. Programmet är gratis och gillar man den så kostar den 300 kr som en engångskostnad. Då får man uppdateringar och buggfix på köpet. Evolution är gratis men kan upplevas seg (tar många systemresurser i anspråk) och bökig. Thunderbird är också bra gratis epostklient som man kan kika lite extra på.
Källor:

  1. https://answers.microsoft.com/en-us/windowslive/forum/livemail-files/windows-live-mail-freezes-on-export/85b881a3-6fc5-42c4-85eb-94ef29dd2a96
  2. https://www.oeclassic.com/download

 Gilla Datorproblem på Facebook. facebook.com/datorproblem