sprucken skärm på en laptop

Kan man laga en trasig dator skärm?

Om din dator skärm på din bärbara dator är sprucken, sönder eller på något sätt defekt, låt mig säga att hoppet inte är helt ute!

Man kan reparera en sprucken skärm till en bärbar dator eller stationär men det är frustrerande och tidskrävande process att få till det om man inte är händig.

Innan du köper en ny dator så ska du ta kontakt med en av mina bekanta som bor i Göteborg som fixar spruckna och defekta dator skärmar. Jag själv lagar inte dator skärmar eller byter ut söndriga tangenter till tangentbord utan anlitar honom vid behov. Eftersom det är många som mailar och ringer mig angående detta så bestämde jag mig tillsammans med "skärm fixaren" att jag lägger ut hans telefonnummer så att du själv kan ta kontakt med honom.
För pris och frågor kontakta honom direkt. Han har tyvärr ingen hemsida så du måste ringa han. Jag vet att han har bra priser på att fixa söndriga datorskärmar och hög kvalitet på arbete. Rekommenderas starkt att anlita han. Glöm inte att hälsa från mig när du pratar med honom bara.

Tel: 0762-096568, Tomo

Olika bildskärms typer

En dator skärm kan vara producerad i olika typer av material.

En av de vanligaste hårdvaruproblem i en bärbar dator är en trasig eller icke fungerande datorskärm. Datorskärmar är nödvändiga för användning av en dator. En datorskärm kan vara oerhört känslig. Men de är förvånansvärt lätt att fixa skärm skador även om användaren inte är en teknisk kunnig person. Innan du byter en datorskärm, är det klokt att felsöka problemet. Synliga skador på en dator skärm kräver ofta en ny skärm medans andra typer av skador som är synliga på den bärbara skärmen inte kan bero på själva skärmen. Nedan beskriver jag några vanliga fel som förekommer.

Pixel Problem

En pixel skada gör att den bärbara skärmen är mycket svårt att läsa och använda. Bärbara datorer använder LCD (liquid crystal display) för att visa bilder, som är gjorda av tusentals pixlar (små prickar). Om några pixlar i ett område skadas, kan detta förstöra hela datorupplevelsen. I de flesta fall är det bäst att ta bort hela dator skärm och ersätta den med en ny.


Dator skärmar med svaga bilder

Dator skärm är bakgrunds belyst för att förbättra skärmens synlighet (Gäller LCD skärmar). Men ibland fungerar inte bakgrundsbelysningen, vilket gör skärmen mycket svårt att läsa. Problemet kan vara så enkelt som en av ”spärrarna” som fastnat i stängt läge. Till exempel, om den bärbara datorn öppnas och omkopplaren har fastnat i det stängda läget, är datorn oftast på, men baksidan förblir släckt. Först, hitta strömbrytaren. Strömbrytare är oftast mycket liten och ligger nära den bärbara datorns gångjärn. Försök att öppna och stänga den bärbara datorn några gånger, om detta inte fungerar, för in ett liten tunt stift/tandpetare.


Den bärbara skärmen flimrar eller visar endast en färg

Om den bärbara skärmen flimrar på och av, är orsaken förmodligen en växelriktare problem. Omriktaren matar ström till skärmens bakgrundsbelysning. Växelriktare är lätta att byta ut och brukar kosta runt 600 kr. Om den bärbara skärmen är enfärgad, så är problemet möjligen en dålig kabelanslutning mellan bildskärm och moderkortet. Öppna den bärbara datorn och se till att kablar och anslutningar är rätt inställda och oskadda.


Stirriga skärm bilder

På Bärbara datorer kan man ibland se stirriga bilder på sin skärm. I de flesta fall, är detta inte på själva skärmen, utan möjligen i grafikkortet. Ett snabbt sätt att avgöra vad som orsakar att skärmen är ”stirrig” är att ansluta en annan bildskärm till den bärbara datorn med en VGA-port. Om den andra monitorn visar också samma stirriga bilder, då är förmodligen den bärbara datorns grafikkort som är felaktig


Byta ut en Dator skärm

Om problemet beror på en trasig eller icke fungerande Dator skärm, så måsta man ersätta dator skärm med en ny skärm. Man bör notera att bärbara skärmar är extremt dyra och kan ibland kosta 50 % eller mer av det totala priset på datorn. De flesta människor väljer dock att köpa en begagnad Dator skärm eller köpa en ny Dator. De som väljer att byta sin dator skärm behöver bara en skruvmejsel, en ersättningsskärm och lite kunskap om datorns hårdvara. Jag rekommenderar ändå att kontakta våran skärm fixare för bästa resultat.Gilla Datorproblem på Facebook. facebook.com/datorproblem