datorkablar för datorer

Kabelguiden för datorkablar

Många olika typer av datorkablar kan vara förvirrande så här är en kabelguide som hjälper dig att identifiera datorkablar, kontakter och olika omvandlare som är för datorer och andra hemelektronik prylar. Vi uppdaterar kabellistan så fort vi hinner.

Trevlig fakta om kablar och hemelektronik.

tura logo och hama logo

Visste du att alla större Svenska hemelektronikkedjor som Kjell och Company, Elgiganten, Clas Ohlsson köper de flesta av sina kablar från Tura Scandinavia? Tura är generalagent för de flesta större varumärken inom hemelektronik och erbjuder ett brett urval av tillbehör till hemelektronikprodukter. Tura har ett lager i Nässjö och arbetar även i andra Skandinaviska länder som Finland, Danmark och Norge. Försäljning sker endast till återförsäljare och man kan inte köpa därifrån som privatperson. Varumärkeskungen på kablar heter Hama om man jämför kvalitet och pris. Är du ute efter bra kablar till ett bra pris kolla efter Hama.

Nätverkskablar

utp rak och korsad nätverkskabelVar kan man köpa nätverkskabel?

- Vi rekommenderar Kjell och Company, som är servicemedvetna, kunniga och håller en hyfsad bra prisbild på nätverkskablar i färdiga längder från 0.25 m till 50 m. i olika färger.
nätverkskabel svart

Nätverkskabel eller tp kabel

Partvinnad kabel (flätad kabel), även twisted pair-kabel (TP kabel) är en signalkabel som består av partvinnade ledare, därav namnet. Kablarna är flätade med varandra för att motverka störningar från externa alternerande magnetfält som orsakas av andra strömförande ledningar och används för att leda telefon samt nätverkstrafik. En kombination av partvinnad kabel och folieskärm har visat sig vara mycket effektiv för att minska de interna och externa elektromagnetiska influenser. För att undvika statisk elektricitet som kan uppstå mellan metallfolie, trådnät och ledarpar finns det en antistatisk plastfilm som skyddar extra. En korskopplad TP-kabel används när till exempel två hubbar, switchar eller två nätverkskort kopplas ihop, annars används den vanliga raka TP-kabeln. Kabeln finns i tre typer, UTP, STP och FTP, och har vanligtvis RJ-45-kontakt. Nuförtiden kallar man denna typ av nätverkskabel också för RJ-45 kabel.

UTP och STP nätverkskabel

UTP - Unshielded Twisted-Pair-Kabel, oskärmad tvinnad parkabel. Vanlig idag med åtta ledare parvis tvinnade för exempelvis nätverk med RJ-45-kontakter. När du beställer kablar så ska du beställa denna typ. En UTP nätverkskabel.

STP - Shielded Twisted Pair, har oftast flätad metallstrumpa som skärm.

FTP - Foiled Twisted Pair, har en tunn folie som skärm.Ipads och läsplattor

Kablar för mobiltelefon och Smartphone

Kablar för telefoniGilla Datorproblem på Facebook. facebook.com/datorproblem